Pora na przepis na kolejną jaglankę. Tym razem ugotowałam ją na mleku kokosowym i dodałam do niej świeżo obrane orzechy laskowe i gorzką czekoladę. To proste i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Jest sycące i rozgrzewające. W sam raz na jesienny, chłodny poranek.


Przepis na kokosową jaglankę z orzechami laskowymi i czekoladą
Składniki na 1 – 2 porcje:
0,5 szkl. kaszy jaglanej
0,75 szkl. wody
0,75 szkl. mleka kokosowego*
ok. 3 łyżeczki syropu klonowego**
orzechy laskowe
kawałek gorzkiej czekolady
*można zastąpić innym mlekiem
**można zastąpić cukrem
Kaszę jaglaną dokładnie płuczę.
W garnku gotuję 0,75 szklanki wody i 0,75 szklanki mleka kokosowego (mleko kokosowe przed otwarciem wstrząsnąć). Dodaję kaszę jaglaną i gotuję pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaję 3 łyżeczki syropu klonowego. Mieszam. Pozostawiam pod przykryciem na 5 minut.
Jaglankę przekładam do miseczki. Posypuję poszatkowanymi orzechami laskowymi i pokrojoną na kawałki gorzką czekoladą. Od razu podaję.
