Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania koktajlu z jarmużu, gruszek, jabłka, siemienia lnianego i natki pietruszki. Do napoju wykorzystałam sezonowe, jesienne owoce i warzywa.
Koktajl jest dość sycący. Zawiera znaczną ilość substancji odżywczych. W jarmużu są między innymi witaminy A, C, K, mangan, wapń i błonnik. W gruszkach i jabłku są witamina C oraz dość dużo błonnika. Siemię lniane zawiera mangan, magnez, fosfor, tiaminę, witaminę B6 i kwasy tłuszczowe Omega-3. Natka pietruszki to świetne źródło witamin A, C, K, kwasu foliowego i żelaza.
Gruszek i jabłka nie obierałam ze skórki, gdyż wiem, że były niepryskane. Dostałam je z pewnego źródła. Jeśli Wy również macie takie owoce, to nie warto ich obierać. Zachowacie więcej witamin i błonnika.
Jarmuż najlepiej wybierać młody i nieprzerośnięty. Jest praktycznie niewyczuwalny w koktajlu. Dominuje raczej smak gruszki i natki pietruszki. Jeśli nie lubicie natki pietruszki, możecie ją pominąć.
Przepis na koktajl z jarmużu, gruszek i jabłka
Składniki na 1 – 2 porcje:
1 szkl. porwanego na kawałki jarmużu
2 słodkie gruszki
1 jabłko
1 łyżka siemienia lnianego
0,25 pęczka natki pietruszki (opcjonalnie)
0,5 – 1 szkl. wody
Gruszki i jabłko myję. Kroję na kawałki. Dodaję jarmuż, siemię lniane i natkę pietruszki. Bardzo dokładnie rozdrabniam blenderem. Na koniec dodaję tyle wody, ile potrzeba do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelewam do szklanek i podaję od razu.
Smacznego :)