Wyjątkowo puszyste placuszki jabłkowe. Tradycyjne danie, które chyba większość z nas pamięta z dzieciństwa. Niektóre składniki jednak zostały troszkę zmienione na rzecz naszej "zdrowotności".
Racuchy z jabłkami
Składniki:
70 g mąki pszennej (0,5 szkl.)
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2/3 szkl.)
1 kg kwaśnych jabłek (ok. 6 sztuk)
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 330 ml jogurtu naturalnego
7 łyżeczek cukru pudru
2 łyżki masła
szczypta soli
płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
olej do smażenia
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, jajko, jogurt naturalny, cukier puder, masło, szczyptę soli i ewentualnie cynamon. Wszystko mieszamy mikserem na gładką, gęstą masę.
Umyć i obrać jabłka. Zetrzeć je na tarce o grubszych oczkach i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i łyżką wykładać ciasto na patelnią. Smażyć z obu stron. W razie potrzeby dolewać oleju, gdyż niestety placuszki lubią pochłaniać tłuszcz. Podawać od razu gorące.