Mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie. Jest to kasza jaglana ugotowana na naturalnym soku z jabłek z dodatkiem startego jabłka, wanilii, orzechów włoskich i żurawiny. Nie trzeba dodawać cukru. Jaglanka jest dość słodka, a słodycz swą czerpie z jabłka i soku jabłkowego. Jabłko najlepiej wybrać duże, słodkie i soczyste.
Jaglanka jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienne i zimowe poranki. Z podanych niżej składników wyjdą dwie mniejsze albo jedna większa porcja. Ja jedną mniejszą porcją najadam się na kilka godzin.
Przepis na jaglankę z jabłkiem
Składniki na 1 – 2 porcje:
0,5 szklanki kaszy jaglanej suchej
1 szklanka soku jabłkowego
1 jabłko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
garść orzechów włoskich
garść żurawiny
opcjonalnie cynamon, wiórki kokosowe
Kaszę jaglaną dokładnie płuczę w wodzie, przelewam wrzątkiem, odcedzam.
W garnku gotuję 1 szklankę soku jabłkowego. Dodaję kaszę jaglaną, przykrywam garnek i gotuję kaszę przez 10 minut.
W tym czasie obieram jabłko i ścieram na tarce. Dodaję do kaszy jaglanej, mieszam i gotuję dalej przez około 5 minut. Ugotowaną kaszę zestawiam z ognia. Dodaję 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Mieszam. Przekładam do miseczki.
Jaglankę posypuję poszatkowanymi orzechami włoskimi i żurawiną. Ewentualnie można dodać również wiórki kokosowe i odrobinę cynamonu (jeśli lubicie).
Podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego!