Przygotowałam prosty mus kakaowy z dodatkiem banana i nasion chia. Nie dodałam cukru, ale i tak jest dość słodki. Najbardziej smakuje mi z dodatkiem orzechów i odrobiny gorzkiej czekolady. Swoją konsystencją przypomina budyń. Podawać go na deser czy na drugie śniadanie? O tym zdecydujcie sami.
A dlaczego warto go przygotować? Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Banan dostarcza między innymi dużo witaminy C, witaminę B6, błonnik, mangan i potas. Nasiona chia to źródło kwasów omega-3, wapnia, fosforu i manganu. Natomiast kakao zawiera dużo magnezu, miedzi, manganu i żelaza.
Przepis na mus kakaowy z bananem i nasionami chia
Składniki na 1 porcję:
1 szklanka mleka/mleka roślinnego
2 łyżki nasion chia
1 łyżka kakao
1 dojrzały banan
Dodatkowo:
garść ulubionych orzechów
kawałek gorzkiej czekolady
1 szklankę mleka, 1 banan pokrojony na kawałki i 1 łyżkę kakao rozdrabniam blenderem. Dodaję nasiona chia. Przelewam do słoika, zakręcam i mocno potrząsam. Odstawiam do lodówki na noc albo na 4 – 5 godzin.
Wyjmuję z lodówki, potrząsam słoikiem, przelewam do miseczki i posypuję orzechami oraz startą, gorzką czekoladą.
Smacznego!