Dziś pierwszy raz od ponad tygodnia w moim domu jest temperatura poniżej 30°C. Jednak jest nadal bardzo ciepło i każdą możliwość na ochłodzenie organizmu warto wykorzystać. Zatem publikuję kolejny już przepis specjalnie dopasowany do obecnie panującej nam pogody. A skoro przy tak wysokiej temperaturze nie dopisuje mi apetyt i często ograniczam się do śniadań i bardzo dużej ilości napojów, będzie to przepis właśnie na pożywne śniadanie.
Co zatem polecam na letnie, gorące śniadanie? Muszą to być oczywiście lody. Marzenie każdego dziecka, aby jeść na śniadanie lody. Ale te lody są zdrowe, gdyż tylko z zamarzniętych bananów z dodatkiem odrobiny mleka i posłodzone daktylami. Jeśli nie przepadacie za daktylami, możecie wymienić je na inny słodzik (miód, cukier, syrop klonowy itp.) albo pominąć. Do tego można dodać ulubioną granolę, dowolne orzechy i odrobinę gorzkiej czekolady. Brzmi pysznie? To jest pyszne! I zdrowe. Gwarantuję :D
Przepis na idealne śniadanie na gorące lato
Składniki na 1 – 2 porcje:
2 banany
0,5 szkl. mleka albo mleka roślinnego
3 suszone daktyle
Dodatkowo:
ulubiona granola* np. kawowa
orzechy
gorzka czekolada
Dzień wcześniej obieram banany, kroję w plasterki i rozkładam płasko na plastikowym talerzyku (tak, aby nie zlepiły się w jedną, wielką, zamarzniętą bryłę). Chowam na noc do zamrażarki.
Do szklanki wlewam mleko. Dodaję suszone daktyle i odstawiam do lodówki.
Następnego dnia rano wyjmuję banany z zamrażarki. Pozostawiam je na kilka minut (z bananami wyjętymi od razu z zamrażarki mój blender nie poradził sobie). Do bananów dodaję mleko z daktylami i wszystko dokładnie rozdrabniam blenderem.
Otrzymane w ten sposób lody bananowe przekładam do miseczki, dodaję granolę, orzechy i kawałki gorzkiej czekolady. Zjadam od razu.
*Zapraszam również po przepis na domową granolę.