Owsianka na ciepło latem? Oczywiście! Zwłaszcza, jeśli lato spędzamy w Polsce i musimy rano wstać do pracy.
Sezamowa owsianka jest bardzo sycąca. Gwarantuję, że po takim śniadaniu nie pomyślicie już o jedzeniu przez następnych kilka godzin. Jest to danie wegańskie, bez cukru. Odczucie delikatnej słodyczy zapewni dojrzały banan i jagody. Osoby na diecie, dbające o linię albo chcące utrzymać ją do czasu wyjazdu na wakacje będą szczególnie zadowolone z takiego śniadania.

Przepis na sezamową owsiankę z owocami
Składniki na 1 porcję:
100 g płatków owsianych zwykłych (ok. 0,75 szkl.)
150 ml mleka sojowego
2 łyżeczki pasty tahini
½ banana dojrzałego
jagody
1 łyżeczka sezamu (użyłam czarnego)
W garnku gotuję mleko. Wsypuję płatki owsiane i gotuję przez około 5 minut.
Garnek zdejmuję z ognia. Dodaję 2 łyżeczki pasty tahini. Mieszam. Dodaję pokrojonego na kawałki banana. Rozgniatam go widelcem i mieszam z owsianką.
Owsiankę przekładam do miseczki. Posypuję jagodami i sezamem.
Smacznego!