Logo strony
Razowa kasza manna z owocami
 
Pogoda, jaka gości w Polsce od kilku dni, sprawiła, że wróciłam do gorących śniadań. Bardzo często goszczą u mnie płatki owsiane, ostatnio z truskawkami. Jednak dla odmiany tym razem sięgnęłam po razową kaszę mannę i dodałam do niej świeże owoce. Pycha :) Zresztą nie tylko ja próbuję rozgrzać się. Zauważyłam, że dość sporą popularnością cieszy się ostatnio przepis na Glogg – grzane wino z północy. I tu zaskoczyliście mnie. Nie sądziłam, że ktokolwiek zajrzy tam przed jesienią. 
 
Czym różni się razowa kasza manna od tradycyjnej? Razowa kasza manna posiada więcej błonnika i składników mineralnych. Natomiast smak mają dość zbliżony. Czuć jedynie delikatną różnicę.   
 
Kasza manna, zwana również grysikiem, jest otrzymywana podczas przemiału nieoczyszczonych ziaren pszenicy. Posiada witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, krzem, potas i mangan. Jednak są to stosunkowo niewielkie ilości. Może pochwalić się jedynie dość dużą zawartością jodu. Na tle innych kasz kasza manna wypada raczej słabo. Nawet trudno ją porównywać do rewelacyjnej (pod względem zdrowotnym) kaszy jaglanej czy kaszy gryczanej. 
 
Czy zatem warto sięgać po kaszę mannę? Oczywiście. Od czasu do czasu dla urozmaicenia swojej diety. Dodatkowo warto łączyć ją z wartościowymi produktami, na przykład świeżymi owocami, których teraz mamy dużo. Kasza manna jest lekkostrawna, zatem polecana jest szczególnie dzieciom i osobom mającym problemy ze strony układu pokarmowego. 
 
kasza manna i czereśnie
 
razowa kasza manna z owocami
 
razowa kasza manna z owocami
 

Przepis na razową kaszę mannę z owocami

 
Składniki na 1 – 2 porcje:
2 szkl. mleka (można użyć mleka roślinnego)
3,5 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
świeże owoce (truskawki, czereśnie, maliny, jagody, wiśnie itp.)
2 szklanki mleka i 1 łyżeczkę cukru (cukier można pominąć, zwłaszcza jeśli później dodamy słodkie owoce) podgrzewam w rondlu. Zagotowuję.
 
Do gotującego się mleka powoli wsypuję kaszę mannę cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuję przez 3 minuty mieszając. Dodaję zmielone siemię lniane (opcjonalnie). 
 
Gotową kaszę mannę przekładam do miseczki i dodaję świeże owoce. Podaję jeszcze ciepłe.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2025 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry