Delikatne placuszki z kaszy jaglanej to moja propozycja na zdrowe, bezglutenowe śniadanie. Kaszę gotuję na mleku. Dodaję do niej jabłko i kawałek banana, dzięki czemu nie trzeba już dodawać cukru. Podczas smażenia placuszki trzeba delikatnie odwracać na drugą stronę uważając, aby się nie rozpadły. Potem będą już zwarte. Podaję świeże, ciepłe ze smażonymi jabłkami albo dżemem.
Przepis na bezglutenowe placuszki jaglane
Składniki:
½ szkl. kaszy jaglanej
1 szkl. mleka
1 małe jajko
1 jabłko
½ banana
Dodatkowo:
dżem albo jabłka smażone
olej rzepakowy
½ szklanki kaszy jaglanej bardzo dokładnie płuczę wielokrotnie w ciepłej wodzie, aż woda będzie zupełnie czysta. Następnie przekładam do rondla, zalewam 1 szklanką mleka i gotuję przez około 15 minut.
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaję obrane i starte na tarce jabłko oraz pokrojonego w kawałki banana. Rozdrabniam blenderem. Następnie wbijam jajko i dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Łyżką wykładam ciasto na patelnię tworząc małe placuszki. Smażę po kilka minut z obu stron. Wykładam na ręcznik papierowy.
Placuszki podaję jeszcze ciepłe z jabłkami smażonymi albo dżemem.