Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam połączenie truskawek i świeżej bazylii. Truskawki dodajemy zwykle do bardzo słodkich deserów ze śmietaną, białym serem i dużą ilością cukru. Przez co ich smak może troszkę nam się rozmywać. Oczywiście nie mówię, że takie dania są niedobre. Sama uwielbiam truskawki polane jogurtem naturalnym albo w sernikach. Jednak dla odmiany zróbcie dziś sobie na śniadanie albo kolację kromki chleba, najlepiej takiego na zakwasie, z serkiem mascarpone i truskawkami z bazylią. Najlepsze będą do tego truskawki dojrzałe, mocno czerwone i koniecznie świeża (nie suszona) bazylia.

Truskawki z mascarpone na grzankach
Składniki:
2 kromki chleba na zakwasie
1 szkl. truskawek
ok. 50 g sera mascarpone
liście świeżej bazylii
1/2 łyżki octu balsamicznego
Truskawki myję i szypułkuję. Następnie kroję na ćwiartki. Liście świeżej bazylii siekam i dodaję do truskawek. Polewam odrobiną octu balsamicznego i delikatnie mieszam.
Kromki chleba opiekam w tosterze. Można włożyć je również na kilka minut do gorącego piekarnika. Następnie smaruję je serkiem mascarpone i wykładam mieszankę truskawek i bazylii. Zjadam od razu.