Jest cudownie, gdy mogę rozpocząć dzień od śniadania z burakiem. I nie mówię tu o wyszukanym towarzystwie osób o specyficznym guście, ale roślinie dość powszechnej i mam wrażenie niedocenianej w Polsce.

Śniadanie z burakiem na grzance z kozim serem
Składniki:
pieczony burak
ser kozi
rukola
miód
bułki albo chleb
Buraka dokładnie myję i zawijam w folię. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę, aż będzie miękki. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości buraka. Następnie wyciągam z piekarnika, wyjmuję z folii i pozostawiam, aby lekko przestygł, po czym obieram i kroję w grube plastry.
Pieczywo opiekam w piekarniku albo tosterze, aby było ciepłe i chrupiące.
Kromki smaruję grubo kozim serem, wykładam rukolę, plasterek buraka i wszystko polewam łyżeczką miodu. Zjadam od razu póki ciepłe.