Logo strony
Pieczone szparagi z jajkiem na miękko i grzankami
 
Pieczone szparagi z jajkiem na miękko i grzankami z dobrego chleba na zakwasie będą idealne na późne, leniwe, weekendowe śniadanie. Piekarnik możemy swobodnie zamienić na grilla albo patelnię grillową. Najważniejsze jednak, aby wybrać produkty świeże. Szparagi powinny być jędrne i chrupiące. Pamiętajcie, że nie lubią być długo przechowywane. Ostatecznie można je zawinąć w mokry ręcznik papierowy i schować do lodówki.
 
szparagi
 
szparagi
 

Przepis na pieczone szparagi z jajkiem na miękko i grzankami

 
Składniki na 2 dania:
1/2 pęczka zielonych szparagów (ok. 20 sztuk)
2 łyżki oleju
skórka z 1/4 cytryny
4 kromki chleba na zakwasie
2 jajka w koszulce
2 łyżki octu
sól
pieprz
 
Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końce. Układamy je na płaskiej blaszce z papierem do pieczenia. Obok nich kładziemy 4 kromki chleba. Szparagi i chleb cienko smarujemy olejem. Chleb smarujemy z obu stron. Następnie szparagi oprószamy delikatnie solą i posypujemy drobno startą skórką z cytryny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 11 minut.
 
W tym czasie gotujemy jajka na miękko w koszulce w wodzie z octem i solą. Dokładne instrukcje co do tego  sposobu przygotowania jajek zawarłam w przepisie Jajka w koszulce na miękko na śniadanie.
 
Na talerz wykładamy ciepłe szparagi i chrupiący chlebek. Na szparagi delikatnie kładziemy ugotowane jajko. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy od razu.

Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry