Wprost uwielbiam jajka w koszulce, zwłaszcza na śniadanie. To idealny sposób podania jajka na miękko, gdyż pozbywamy się problemu obierania gorącego jeszcze jajka ze skorupki. Dodajmy do tego jeszcze serek, chrzan i rzeżuchę. Dla takiego śniadania warto wstać z łóżka. A może by tak podsunąć, niby przypadkiem, ten przepis drugiej połówce... Śniadanie podane do łóżka byłoby rewelacyjnym początkiem dnia. ;)


Przepis na jajka na miękko z serkiem chrzanowym i rzeżuchą
Składniki na 2 porcje:
2 jajka
100 g białego sera półtłustego
2 – 3 łyżeczki startego chrzanu
2 łyżeczki śmietany 10%
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
rzeżucha
Dodatkowo:
ocet
pieczywo
Do miski przekładam 100 g białego sera, 2 – 3 łyżeczki startego chrzanu i 2 łyżeczki śmietany. Mieszam dokładnie i doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na 2 talerzyki. Posypuję rzeżuchą.
W garnku gotuję około 1 litr wody. Dodaję odrobinę octu i soli. Gdy woda zacznie się gotować, mieszam wodę łyżką, aby zrobić wir. W środek szybko wbijam jajko. Żółtko powinno pozostać całe. Gotuję około 2,5 minuty. Wyjmuję łyżką cedzakową i wykładam na talerzyk z serkiem chrzanowym i rzeżuchą. Podobnie gotuję drugie jajko.
Jajka posypuję świeżo zmielonym pieprzem i podaję z kromką chleba.
Smacznego!
