Pogoda, jaką mamy przez ostatnie tygodnie, sprzyja jedzeniu sałatek. Nawet na obiad. Ostatnio jest jakoś tak ciężko i sennie, że nie mam ochoty na nic bardziej treściwego. Dodatkowo świeżych, sezonowych warzyw jest pod dostatkiem. Szkoda byłoby tego nie wykorzystać.
Mam nadzieję, że fasolką szparagową jeszcze się nie przejedliście. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszną sałatkę właśnie z fasolką. Można użyć żółtej lub zielonej fasolki. Ja dodałam obie. Do tego pyszne, małe ziemniaki, małe, sezonowe pomidorki i jeden produkt zagraniczny, czyli czarne oliwki. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, dodałam świeżo zerwane liście bazylii. Tuż przed podaniem sałatkę polewam sosem i delikatnie mieszam.
Z wymienionych niżej składników wyjdzie mniej więcej 1 porcja obiadowa albo dwie porcje sałatki podanej w formie przekąski. Jest dość sycąca. Można zapakować ją do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Sałatka z fasolką szparagową, ziemniakami i pomidorami
Składniki na 1 – 2 porcje:
300 g ziemniaków
200 g fasolki szparagowej
4 – 5 małych pomidorów
około 15 czarnych oliwek
garść liści świeżej bazylii
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta soli
pieprz czarny świeżo mielony
Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Następnie odcedzam.
Fasolkę szparagową gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam.
Ziemniaki i fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Małe pomidory kroję na 4 części. Czarne oliwki odcedzam z zalewy i kroję na pół. Świeże liście bazylii szatkuję. Wszystkie składniki przekładam do jednej miski. Delikatnie mieszam.
W kubku mieszam ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Sosem polewam warzywa. Delikatnie mieszam. Podaję.
Smacznego!