W niedzielę przywitamy astronomiczną wiosnę. Już niedługo będzie można kupić na targu świeże, młode warzywa przywiezione prosto z pola. Nie mogę się doczekać chrupiącej sałaty, botwinki czy soczystej marchewki.
Zanim to jednak nastąpi stopniowo opróżniam zamrażarkę z zapasów poczynionych w tamtym roku. Leżą tam jeszcze ostatnie partie zamrożonych truskawek i jagód. Żegnam się również z jesiennymi warzywami, którymi się zajadałam przez całą zimę. Na zakończenie tego zimowego okresu w mojej kuchni zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty, jabłka i czerwonej cebuli.
W surówce z czerwonej kapusty najbardziej podoba mi się jej intensywny kolor, chrupkość i soczystość. Sama czerwona kapusta to świetne źródło witamin K, C, A, B6, manganu i potasu. Pamiętaj, aby podczas zakupów wybierać główki kapusty twarde, ciężkie i zwarte.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i jabłka
Składniki na około 2 - 3 porcje:
2 szklanki drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
1 jabłko
0,5 czerwonej cebuli
1 łyżka oleju albo majonezu
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
Z kapusty zrywam wierzchnie liście i bardzo drobno szatkuję. Przekładam do miski. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Solę i ugniatam przez chwilę dłonią, aby zmiękły.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do kapusty i cebuli. Wszystko mieszam. Dodaję 1 łyżkę oleju albo majonezu, doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko mieszam i podaję.