Zbliża się najkrótsza noc w roku. W niedzielę Słońce wstąpi w znak Raka i zacznie się astronomiczne lato. Czy będzie upalne i słonecznie? O tym niedługo przekonamy się. Dziś mamy jednak jeszcze kochaną, kolorową i pachnącą kwiatami wiosnę. Aby ją smacznie pożegnać, przygotowałam wiosenną sałatkę z kaszą gryczaną, białym serem, szparagami i botwinką. Wszystkie potrzebne składniki są jeszcze dostępne. Sałatka jest bardzo zdrowa i sycąca. Może zastąpić drugie śniadanie w pracy albo szkole. Na pewno docenią ją osoby dbające o zdrowe odżywianie i figurę.
Jedząc tą sałatkę przypomniałam sobie o Kresowych hreczniakach – będę musiała zrobić je ponownie na obiad.
Przepis na wiosenną sałatkę z kaszą gryczaną, serem i szparagami
Składniki dla 2 osób:
1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
80 – 90 g białego sera
6 szparagów
listki z 1 młodej botwinki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
bratki do dekoracji
Szparagi gotuję w wodzie albo na parze kilka minut. Przelewam zimną wodą i kroję na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju rzepakowego. Dodaję ugotowaną kaszę gryczaną i umyte listki z młodej botwinki. Mieszam i podsmażam przez kilka minut. Następnie przekładam do miski.
Do kaszy z botwinką dodaję szparagi i pokruszony biały ser. Polewam 1 łyżką oliwy z oliwek. Doprawiam solą i dość dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dekoruję bratkami.
Inspiracja przepisem z kwestiasmaku.com