Logo strony
Wiosenna sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką
 
Gdy na dworze jest parno i gorąco (nareszcie!), w mojej kuchni najlepiej sprawdzają się dania proste i szybkie. I taka też jest sałatka z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, do obiadu, a gdy temperatura przekroczy 30⁰C może być moim obiadem.
 
sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką
 

Przepis na wiosenną sałatkę z młodymi ziemniakami i rzodkiewką

 
Składniki na 2 porcje:
0,5 kg małych, młodych ziemniaczków
6 - 10 rzodkiewek (w zależności od wielkości)
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 - 3 łyżki poszatkowanego koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany
sól
pieprz
 
Ziemniaki myję i dokładnie szoruję. Nie obieram. Gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam. 
 
Szatkuję koperek i szczypiorek. Rzodkiewkę dzielę na 8 części albo kroję w plasterki. 
 
Ziemniaki kroję na pół. Przekładam do miski, dodaję rzodkiewkę, szczypiorek, koperek i jogurt naturalny (w wersji light) albo śmietanę. Mieszam. Doprawiam odrobiną pieprzu i soli.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry