Na straganach pojawia się już coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw. Czas zatem, abym opróżniła ostatni słoiczek suszonych pomidorów, które ususzyłam zeszłego lata. Powstała dziś pyszna sałatka z serem feta, sałatą lodową, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą. Jest delikatnie wytrawna. Na pewno polubią ją fani oliwek. Można ją szybko przygotować i zabrać w szczelnym pudełku do pracy.


Przepis na sałatkę z fetą, sałatą lodową i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
0,25 główki sałaty lodowej
100 g sera feta
5 łyżek pokrojonych na kawałki suszonych pomidorów
ok. 10 czarnych oliwek
1 czerwona cebula
3 łyżki oleju po suszonych pomidorach
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Sałatę lodową szatkuję. Oliwki, ser feta i suszone pomidory kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i mieszam.
W kubku mieszam ze sobą olej po suszonych pomidorach, 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i 1 łyżeczkę suszonego oregano. Polewam sałatkę tuż przed podaniem.