Sałatka z ciecierzycą, serem feta, ogórkiem, oliwkami i czerwoną cebulą to zdrowa i sycąca przekąska. Polecam szczególnie na drugie śniadanie w pracy albo w szkole. Ciecierzyca to świetne źródło białka, tłuszczy nienasyconych, kwasu foliowego czy magnezu. Posiada również żelazo, które dzięki natce pietruszki i soku z cytryny (witamina C) powinno zostać dobrze przyswojone przez organizm.
Przepis na sałatkę z fetą i ciecierzycą
Składniki na 2 porcje:
200 g ugotowanej ciecierzycy*
ok. 100 g sera feta
ok. 0,75 ogórka szklarniowego
8 czarnych oliwek
1 czerwona cebula
0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki suszonego oregano
*ok. 100 g suchej ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości (pod koniec gotowania należy ją delikatnie posolić) albo 200 g ciecierzycy z puszki.
Ogórek obieram i kroję w dużą kostkę. Czarne oliwki odsączam z zalewy i każdą z nich kroję na 3 – 4 kawałki, Czerwoną cebulę obieram i kroję w kostkę. Natkę pietruszki szatkuję.
Do miski wrzucam ugotowaną ciecierzycę. Dodaję ogórek, oliwki, cebulę i natkę pietruszki. Mieszam. Dodaję pokrojony w kostkę albo pokruszony ser feta.
W kubku mieszam 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 0,5 łyżeczki suszonego oregano. Zawartość kubka wylewam na sałatkę tuż przed podaniem. Delikatnie mieszam. Gotowe :)