Czarną rzepę poznałam bliżej, gdy walczyłam z nadmiernym wypadaniem włosów. Okazała się niezwykle skuteczna. Zaciekawiła mnie i została ze mną na dłużej. Tym razem już w kuchni. Ponoć świetnie poprawia apetyt. Najczęściej robię z niej prostą surówkę z jabłkami. Dziś jednak pokażę Wam kolejny prosty przepis z wykorzystaniem tego warzywa. Surówka, którą widzicie na zdjęciach jest lekko ostra, z charakterem. Dla małych dzieci może okazać się trochę zbyt ostra. Można potraktować ją jako drugie śniadanie albo dodatek do obiadu.
Surówka z rzodkiewki, czarnej rzepy i selera
Składniki na 2 porcje:
70 g czarnej rzepy
70 g selera korzeniowego
5 rzodkiewek
2 łyżki kaparów
Dodatkowo:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka octu jabłkowego
sól i biały pieprz (opcjonalnie)
Warzywa myję. Czarną rzekę i seler obieram i ścieram na tarce. Rzodkiewkę kroję w kostkę. Kapary odsączam z zalewy i płuczę w wodzie. Wszystko razem mieszam.
W kubku mieszam ze sobą 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę octu jabłkowego. Dodaję do warzyw. Mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą i białym pieprzem. Podaję.