Często niedoceniany seler korzeniowy gra dziś u mnie główną rolę. Ma bardzo mało kalorii (7 kcal/100 g). Posiada natomiast wiele cennych składników odżywczych jak na przykład witaminę C, PP czy kwas foliowy. Ponoć przyspiesza trawienie, działa moczopędnie i przeciwzapalnie. W przeciwieństwie do innych warzyw, seler jest powszechnie dostępny o tej porze roku.
Surówka z selerem korzeniowym to lekka, niskokaloryczna przekąska multiwitaminowa. To idealny dodatek do klasycznego, polskiego obiadu. Dość wyraźny, ostry smak selera łagodnieje przy słodkim jabłku. Dodałam jeszcze namoczone rodzynki. Pasować będą również poszatkowane z grubsza orzechy włoskie.
Przepis na lekką surówkę z selerem korzeniowym
Składniki na 4 porcje:
250 g selera (0,25 główki - waga po obraniu)
1 duże jabłko
0,5 szkl. jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
0,5 łyżeczki cukru
Rodzynki zalewam gorącą wodą i odstawiam na 10 minut.
Seler i jabłko myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Polewam 1 łyżką soku z cytryny. Mieszam. Dodaję 0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki cukru oraz odsączone z wody rodzynki. Mieszam i podaję.