Dziś polecę Wam przepis na sałatkę z selerem konserwowym. Zwykle nie przepadam za żywnością konserwową z puszki czy słoika, ale obecnie, w środku zimy, niewielki mamy wybór. A warzywa o papierowym smaku średnio mnie przekonują, zwłaszcza w sałatce. Cóż, taki mamy klimat... ;)
Jest kilka wersji sałatki z selerem konserwowym. Seler konserwowy ma na tyle uniwersalny smak, że świetnie sprawdzi się w wielu kombinacjach. Z podanej w przepisie ilości składników wyjdzie duża miska sałatki. W sam raz na małe spotkanie ze znajomymi w domu.
Przepis na sałatkę z selerem konserwowym, fasolą i kukurydzą
Składniki:
160 g selera konserwowego (waga po odsączeniu)
250 g kukurydzy konserwowej
240 g fasoli czerwonej konserwowej
1 por
3 jajka
3 – 4 ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz
Seler konserwowy, kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączam z zalewy. Przekładam do miski.
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
Por kroję na cienkie plasterki. Zalewam wrzątkiem i odcedzam.
Ogórki konserwowe kroję w kostkę.
Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Doprawiam pieprzem i podaję.