Dziś będzie przepis na sałatkę grecką. Kilka lat temu w Polsce sałatka „grecka” była bardzo popularna. Pamiętam jak pewnego razu na domówkę z okazji Sylwestra wszyscy goście przynieśli właśnie po sałatce greckiej. Cały stół był zastawiony miskami z mniej więcej podobnymi sałatkami i każdy jadł oczywiście głównie swoją, aby jako jedyna nie pozostała nietknięta ;) Ówczesne sałatki greckie tylko w małym stopniu przypominały tą prawdziwą. Dużo było w nich sałaty i podrobionego sera feta. Nie były polane również oliwą z oliwek tylko zapewne olejem rzepakowym zmieszanym z różnymi przyprawami. Pomimo że w smaku nie były takie złe, nawet powiedziałabym, że dość smaczne dziś zachęcam Was do zrobienia prawdziwej sałatki greckiej. Każdy składnik jest tu równie ważny i nie wolno go pominąć. Nie będziecie żałować.
Przepis na Sałatkę grecką
Składniki:
200 g sera feta
1 duży ogórek
3 – 4 pomidory albo ok. 18 pomidorków cherry
3/4 czerwonej cebuli
ok. 15 czarnych oliwek
suszone oregano
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
Ogórek obieram. Obrany ogórek, pomidory i ser feta kroję w dużą kostkę. Cebulę obieram i kroję w piórka. Oliwki odsączam z zalewy i kroję w grube plasterki. Wszystkie składniki mieszam, posypuję suszonym oregano. Tuż przed podaniem sałatkę polewam oliwą z oliwek.