Surówka Coleslaw to typowy dodatek obiadowy, choć ja osobiście mogę ją jeść równie dobrze samą. Składa się głównie z białej kapusty, marchewki i cebuli plus dowolne dodatki wedle uznania. Jest idealna w obecnej porze roku, gdy nie ma jeszcze świeżych, wiosennych warzyw, a te przywiezione z odległych regionów Europy albo nawet świata, które obecnie można kupić w supermarketach nie smakują zbyt dobrze, jeśli w ogóle jakikolwiek smak mają. Podstawowe składniki są tanie i łatwo dostępne. Do warzyw można dodać majonez, jogurt naturalny lub musztardę. Cokolwiek chcecie. Ja jednak proponuję dodać jedynie odrobinę oleju albo oliwy z oliwek (jeśli lubicie). Prosto, smacznie i zdrowo, zwłaszcza jeśli liczycie kalorie ;)
Surówka Coleslaw z białej kapusty
Składniki (ok. 4 porcje):
1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
1 średnia cebula
sól
pieprz
2 – 3 łyżki oleju
Z kapusty zdzieram wierzchnie liście. Kroję na pół i drobno szatkuję. Przekładam do miski, solę i dokładnie mieszam. Odstawiam, aby kapusta zmiękła.
W tym czasie obieram marchewkę i cebulę. Marchewkę ścieram na tarce. Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę dodaję do kapusty. Posypuję pieprzem i dodaję odrobinę oleju. Mieszam i od razu podaję.