Przedstawiam kolorową sałatkę z pieczarkami, zielonym groszkiem, jajkami, cebulą i ogórkami. Można jeść ją samą albo dołączyć do obiadowego dania. Cebulki po polaniu wrzątkiem nie są już tak ostre, a my nie mamy cebulowego oddechu. Zachęcam do spróbowania.

Sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami
Składniki:
400 g pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
200 g mrożonego zielonego groszku
1 mała biała cebula
1 mała czerwona cebula
3 ogórki konserwowe
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz
sól
Pieczarki obieram i kroję w plasterki (ewentualnie w grubą kostkę). Gotuję je w lekko osolonej wodzie kilkanaście minut, a następnie odcedzam.
Cebule (białą jak i czerwoną) obieram, kroję w drobną kostkę i solę. Pozostawiam posoloną cebulę na kilka minut. Następnie przekładam na sitko i przelewam dużą ilością wrzącej wody. Pozostawiam jeszcze na chwilę na sitku, aby ociekła.
Zielony groszek wyjmuję z zamrażalki i gotuję według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzam i pozostawiam na chwilę, aby ociekł.
Ogórki konserwowe i jajka ugotowane na twardo kroję w kostkę.
Wszystkie składniki (pieczarki, cebule, groszek, ogórki i jajka) przekładam do salaterki. Mieszam z majonezem i jogurtem naturalnym oraz doprawiam solą i pieprzem.