Sałatka z zielonymi różyczkami brokuła, złotą kukurydzą, jajkami i płatkami migdałowymi w sosie z jogurtu naturalnego i majonezu jest pięknym kolorystycznym i smakowym połączeniem. Wymaga stosunkowo niewielkiego nakładu pracy. Będzie zatem dobrą przystawką na przykład na spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkami
Składniki:
1 brokuł
ok. 150 g kukurydzy (3/4 puszki)
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
garść migdałów w płatkach
sól
pieprz
Brokuł myjemy pod bieżącą wodą. Dzielimy na mniejsze różyczki, a grubsze łodyżki kroimy w kostkę. Wkładamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy brokuł do miękkości. Jeśli chcemy zachować intensywny, apetyczny kolor brokuła, do wody w której będziemy gotować brokuł dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny. Ugotowany brokuł odcedzamy i przelewamy bardzo zimną wodą.
Jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę.
W kubku mieszamy ze sobą jogurt naturalny, majonez, sól i pieprz. W wersji dietetycznej majonez możemy zastąpić większą ilością jogurtu naturalnego.
Wszystkie składniki – ugotowany brokuł, jajka, kukurydzę, płatki migdałowe i sos jogurtowy wkładamy do salaterki i mieszamy ze sobą.