Logo strony
Pikantny sos z papryczek pepperoni
 
Jeśli pikantny sos to z papryczkami pepperoni. Szybki w przygotowaniu, dobrze przechowuje się w lodówce. Nie radzilibyśmy dodawać go do potraw w dużych ilościach, gdyż naprawdę jest ostry. Jest raczej płynną przyprawą, za pomocą którego szybko nadamy daniu wyrazistości i charakteru. Na szczęście możemy złagodzić ostrość sosu dodając większą ilość oleju. Dzięki odpowiednim przyprawom idealnie komponuje się z daniami Bliskiego Wschodu. Sos z papryczek pepperoni to nasz ulubiony dodatek do pity i tortilli.
 
sos z papryczek pepperoni
 

Pikantny sos z papryczek pepperoni

 
Składniki:
250 g czerwonych papryczek pepperoni
50 ml wody (ok. 8 łyżek)
125 ml (0,5 szkl.) oliwy z oliwek albo oleju
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki kolendry
 
Papryczki pozbawiamy zielonych ogonków i pesteczek ze środka (najbezpieczniej robić to w jednorazowych rękawiczkach). Kroimy je na mniejsze kawałki i wsypujemy do wysokiego naczynia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kmin rzymski i kolendrę mielimy w młynku albo rozgniatamy w moździerzu. Pamiętajcie, że kmin rzymski to nie to samo co popularny kminek.
 
Wszystkie składniki dodajemy do papryczek w wysokim naczyniu i dokładnie rozdrabniamy blenderem. Ostrość sosu możemy zmniejszyć dodając więcej oleju. Gotowy sos z papryczek pepperoni trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
 
Pikantny sos z papryczek pepperoni będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań – nada im bardziej wyrazisty i ostry smaczek. Możemy polać nim na przykład falafel, tortillę, danie z makaronu, ryżu czy pomieszać z innym sosem.
 
sos z papryczek pepperoni do pity lub tortilli
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry