Poniżej znajdziecie przepis na dość uniwersalny sos – do chleba, przekąsek, ryżu czy makaronu. W jego składnie przeważają co prawda pomidory, jednak w smaku dowodzi papryka. A jeśli dodacie dużą papryczkę pepperoni to może być naprawdę ostro.
Sos paprykowo - pomidorowy
Składniki:
1 kg pomidorów
1,5 szt. średniej wielkości czerwonej papryki
1 czerwona papryczka pepperoni
szczypta chilli w proszku (opcjonalnie)
sól morska
Pomidory sparzam i obieram ze skórki. Kroję w kostkę i wrzucam do głębokiej patelni. Stawiam na małym ogniu. Pozwalam, aby nadmiar wody wyparował.
Paprykę i papryczkę pepperoni kroję w kostkę. Dodaję do pomidorów i jeszcze przez chwilę wszystko podgrzewam. Rozdrabniam blenderem. W razie potrzeby przecieram przez sito. Doprawiam świeżo zmieloną solą morską oraz szczyptą chilli w proszku.
Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Z podanej wyżej ilości składników wychodzi około 2,5 - 3 szklanki sosu – w zależności od tego , jak bardzo zredukowaliśmy na początku ilość wody w pomidorach.