Logo strony
Sos paprykowo - pomidorowy
 
Poniżej znajdziecie przepis na dość uniwersalny sos – do chleba, przekąsek, ryżu czy makaronu. W jego składnie przeważają co prawda pomidory, jednak w smaku dowodzi papryka. A jeśli dodacie dużą papryczkę pepperoni to może być naprawdę ostro.
 
sos z papryki i pomidorów
 

Sos paprykowo - pomidorowy

 
Składniki:
1 kg pomidorów
1,5 szt. średniej wielkości czerwonej papryki
1 czerwona papryczka pepperoni 
szczypta chilli w proszku (opcjonalnie)
sól morska
 
Pomidory sparzam i obieram ze skórki. Kroję w kostkę i wrzucam do głębokiej patelni. Stawiam na małym ogniu. Pozwalam, aby nadmiar wody wyparował.
 
Paprykę i papryczkę pepperoni kroję w kostkę. Dodaję do pomidorów i jeszcze przez chwilę wszystko podgrzewam. Rozdrabniam blenderem. W razie potrzeby przecieram przez sito. Doprawiam świeżo zmieloną solą morską oraz szczyptą chilli w proszku. 
 
Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Z podanej wyżej ilości składników wychodzi około 2,5  - 3 szklanki sosu – w zależności od tego , jak bardzo zredukowaliśmy na początku ilość wody w pomidorach.  
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry