Gęsty sos grecki ze startym ogórkiem podawany jest u nas najczęściej do mięsa z grilla. Kojarzy się przez to z ciężkimi i tłustymi daniami. Czy ma zatem jakąkolwiek szansę zaistnieć na przykład w lekkiej kuchni wegańskiej albo u osób na diecie?
Tzatziki to przystawka wywodząca się z kuchni greckiej. Głównymi składnikami są jogurt i starty ogórek. Dodatkowo dodaje się czosnek, koperek i odrobinę oliwy z oliwek. Czasami jest jeszcze ocet albo sok z cytryny. Przygotowując danie według tradycyjnej receptury należy koniecznie odcedzić starty ogórek, aby nie rozrzedzić za bardzo sosu. Powinien być gęsty.
W wersji wegańskiej bez nabiału jogurt zastąpiłam naturalnym tofu z dodatkiem odrobiny mleka sojowego. Celowo nie odcedzałam ogórków, aby sos nie był zbyt gęsty. Jeśli ogórki są bardzo wodniste, można pominąć mleko sojowe.
Jeśli nie z grillowanym mięsem, to z czym podawać sos tzatziki? Dobrze komponować się będzie z pieczonymi warzywami, na przykład ziemniakami. Można maczać w nim kawałki świeżej pity albo smarować nim pieczone kromki chleba.
Zachęcam do robienia i próbowania. I koniecznie dajcie mi znać co o nim myślicie.
Przepis na wegańskie tzatziki z tofu
Składniki:
180 g tofu naturalnego*
0,25 szkl. mleka sojowego
0,75 szkl. ogórka obranego i startego
1 – 2 łyżeczki pokrojonego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska
pieprz czarny świeżo zmielony
*w wersji niewegańskiej tofu naturalne i mleko sojowe można zastąpić jogurtem greckim
Tofu kroję na kawałki. Dodaję 0,25 szklanki mleka sojowego. Dokładnie rozdrabniam blenderem na gładką i aksamitną masę.
Następnie dodaję 0,75 szklanki obranego i startego na tarce o dużych oczkach ogórka, 1 – 2 łyżeczki pokrojonego koperku, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Ponownie mieszam i przekładam do słoiczka. Przechowuję w lodówce.