Zapewne nie raz zdarzyło Wam się zamawiać pizzę do domu. Czy Wy również do dużej pizzy dostawaliście malutki pojemniczek sosu? Starcza go zwykle najwyżej na dwa albo trzy kawałki. Wtedy zwykle trzeba ratować się domowym ketchupem. Ja jednak uwielbiam pizzę z sosem czosnkowym. I na takie niespodziewane przypadki staram się mieć go w lodówce. Robi się go bardzo szybko i może stać w lodówce naprawdę długo. Przy użyciu dobrego, polskiego czosnku jeszcze nigdy mi się nie zepsuł. Jednak, aby był naprawdę dobry, trzeba go zrobić kilkanaście godzin przed spożyciem. Polecam wybrać jogurt naturalny bez dodatku mleka w proszku. Zwykle jest najtańszy spośród jogurtów na sklepowej półce. W tym przypadku jednak najtańszy wcale nie oznacza najgorszy, wręcz przeciwnie.
Sos czosnkowy
Składniki:
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
ok. 5 - 6 ząbków czosnku
biały pieprz
Do wysokiego słoika przelewam jogurt naturalny. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę i dodaję do jogurtu. Dodaję majonez. Doprawiam odrobiną białego pieprzu.
Słoik zakręcam. Energicznie nim potrząsam,aby składniki sosu dobrze połączyły się ze sobą. Wstawiam do lodówki na minimum 12 godzin, aby sos „przegryzł się”.