Kolba kukurydzy to doskonała szybka przekąska. Przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu i nie wymaga od nas zbytniego wysiłku czy umiejętności kulinarnych. Efekt końcowy jednak jest wyśmienity. Poniżej podajemy podstawowy przepis na przygotowanie kolby kukurydzy.
Gotowana kolba kukurydzy
Składniki:
kolba kukurydzy
1 łyżka masła albo oliwy
sól morska
pieprz
1 łyżeczka cukru
Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści i włókien. W dużym garnku gotujemy wodę osłodzoną 1 łyżeczką cukru. Do gotującej się wody wkładamy kolbę kukurydzy (powinna swobodnie unosić się na wodzie) i gotujemy 5 minut pod przykryciem. Następnie wyjmujemy z wody i od razy smarujemy miękkim masłem albo oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Spożywamy od razu po przygotowaniu.


bezglutenowa