Kochani zaczynamy majowy weekend. Jakie macie plany na nadchodzące dni? Robicie grilla, wybieracie się na wycieczkę za miasto, na działkę, a może szykujecie spotkanie ze znajomymi u siebie w domu? Pamiętajcie tylko zrobić wcześniej zakupy, gdyż 1 i 3 maja (niedziela i wtorek) duże sklepy będą zamknięte.
Pogoda tej wiosny niestety nas nie rozpieszcza. Wieczory i noce są jeszcze chłodne. Dla mnie to stanowczo za zimno, aby rozpalać grilla. Jak na razie odpalam tylko piekarnik. I właśnie z pomocą piekarnika ostatnio upiekłam małe pizze, tzw. finger food, które są świetną przekąską na wszelkie domówi, imprezy, majówki i pikniki.
Przepis na mini pizze ze szparagami, pieczarkami i szpinakiem
Składniki na około 21 sztuk:
Ciasto:
15 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej typ 550
150 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
Dodatki:
220 g pieczarek
2,5 szklanki szpinaku świeżego
1 ząbek czosnku
4 szparagi
2 łyżki oliwy z oliwek
125 g białego sera mozzarella
sól
pieprz czarny
Sposób przygotowania:
W misce rozkruszam 15 g świeżych drożdży. Dodaję 50 g mąki pszennej, 50 ml letniej wody i 0,5 łyżeczki cukru. Mieszam, miskę przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Do wyrośniętych drożdży dodaję pozostałą mąkę, wodę, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli. Zagniatam ciasto, aż będzie gładkie, elastycznie i będzie odchodziło od dłoni. Następnie odkładam do miski, przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 60 minut.
W tym czasie przygotowuję dodatki. Pieczarki obieram i kroję na grube plasterki. Szpinak płuczę pod bieżącą wodą i osuszam na sitku. Obieram ząbek czosnku i przeciskam przez praskę. Szparagi kroję na około 1,5 centymetrowe kawałki. Mozzarellę kroję w plastry.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaję pieczarki i i podsmażam na dość dużym ogniu około 2 – 3 minuty, aż lekko zmiękną. Pieczarki przekładam do miski. Na patelni podsmażam szpinak, aż zmięknie i dodaję do pieczarek. Dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Mieszam.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowuję na dość cienki placek. Szklanką wykrawam kółka o średnicy około 8 centymetrów. Układam je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem to pieczenia. Na każdym kawałku ciasta układam odrobinę szpinaku z pieczarkami. Dodaję kawałek szparaga. Na wierzchu kładę kawałek mozzarelli.
Mini pizze wkładam do rozgrzanego do 230°C piekarnika i piekę przez około 12-13 minut.
Smacznego!