Przystawka z bakłażana, pomidorka i mozzarelli
Składniki na 2 sztuki:
6 plastrów bakłażana
6 plastrów pomidora
6 plastrów sera mozzarelli
1/2 cebulki czerwonej (opcjonalnie)
oliwa smakowa bazyliowo – czosnkowa
1 łyżka octu balsamicznego
listki bazylii
sól
pieprz
Bakłażan myjemy, kroimy na plastry o grubości ok. 3 - 5 mm. Plastry bakłażana układamy na talerz, posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie ręcznikiem papierowym osuszamy je. Plastry bakłażana kładziemy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, skrapiamy oliwą smakową i pieczemy w piekarniku ok. 18 min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy delikatnie z piekarnika.
Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Podobnie mozzarellę kroimy w plastry. Cebulkę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.
Układamy piramidki w kolejności zaczynając od dołu w kolejności: 1 plaster bakłażana, 1 plaster pomidora, pieprz, 1 plaster mozzarelli, odrobina cebulki (opcjonalnie), 1 plaster bakłażana, 1 plaster pomidora, pieprz, 1 plaster mozzarelli, odrobina cebulki (opcjonalnie), 1 plaster bakłażana. Pieczemy w piekarniku ok. 7 min w temperaturze 180 stopni. Ser mozzarella powinien w tym czasie lekko rozpuścić się.
Wyjmujemy piramidki na talerzyki, w ilości symbolicznej skrapiamy octem balsamicznym i dokładamy kilka listków świeżej bazylii. Podajemy od razu jeszcze ciepłe.