Chipsy z batatów zapewne wiele osób już zna. Ja cieszę się, że warzywo to można coraz łatwiej kupić. Ostatnio jest czasami nawet w powszechnie znanej „taniej” sieciówce. Trzeba zatem korzystać.
Batat, popularnie zwany słodkim ziemniakiem, w rzeczywistości nie jest z ziemniakiem zbyty blisko spokrewniony. Pochodzi z Ameryki Centralnej. Zachwycał się nimi sam Krzysztof Kolumb i sprowadził go do Europy. Pod kilkoma względami batat jest zdrowszy od ziemniaka. Ma o wiele niższy indeks glikemiczny oraz zawiera o wiele więcej przeciwutleniaczy. Dodatkowo czas obróbki termicznej batata jest o połowę krótszy.
Warto zatem skusić się na zdrowe chipsy z batatów. Są delikatnie słodkie i ostre dzięki przyprawom. Możecie oczywiście zrezygnować z ostrej papryki na rzecz innych ulubionych przypraw. Eksperymentujcie. Batatów nie trzeba obierać, gdyż skórka zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż miąższ. 5 minut pracy, 30 minut pieczenia i można pochwalić się rewelacyjną przekąską do chrupania, podjadania na przykład podczas oglądania filmu.
Przepis na chipsy z batatów
Składniki dla około 2 osób:
1 batat
olej rzepakowy
sól
ostra papryka w proszku
Batat myję i kroję na cienkie, równe plastry (około 2 milimetry grubości). Rozkładam je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję niewielką ilością oleju rzepakowego, a następnie solę i posypuję ostrą papryką w proszku. Wcieram przyprawy na przykład pocierając plastry o siebie nawzajem. Przyprawy powinny być równomiernie rozprowadzone.
Blaszkę wkładam do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Piekę około 30 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości plastrów. Trzeba zatem chipsy doglądać, zwłaszcza pod koniec pieczenia. Gdy będą już suche i chrupiące, wykładamy na talerz i podajemy.