Logo strony
Gruzińskie bakłażany z orzechami i granatem
 
Wszyscy już zapewne odliczają dni do świąt, szykują menu, pakują prezenty... Ale gdzieś z tyłu głowy zaczyna plątać się myśl, że niedługo po świętach czeka nas jeszcze Sylwester. Na tą szaloną noc proponuję Wam w tym roku przygotować moje ulubione roladki z bakłażana i orzechów włoskich jako przystawkę. Może już je znacie? Ja po raz pierwszy spróbowałam ich jakieś 2 lata temu w gruzińskiej restauracji i od razu podbiły moje serce oraz podniebienie.
 
gruzińskie roladki z bakłażana i orzechów włoskich
 

Przepis na Gruzińskie bakłażany z orzechami i granatem

 
Składniki:
2 bakłażany
olej rzepakowy
 
Pasta:
200 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku 
pęczek świeżej kolendry
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonej kozieradki
szczypta chilli w proszku (opcjonalnie)
1 łyżeczka octu winnego czerwonego
3 – 4 łyżki gorącej wody
sól
ziarna z ½ owocu granatu
 
Bakłażany kroję ostrym, dużym nożem wzdłuż na cienkie plastry (około 2 – 3 milimetry grubości). Rozkładam na blacie i posypuję odrobiną soli. Pozostawiam na kilkanaście minut.
 
W tym czasie do wysokiego naczynia wrzucam orzechy włoskie, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pęczek posiekanej świeżej kolendry, mieloną kolendrę, kozieradkę, szczyptę chilli w proszku oraz odrobinę octu winnego. Wszystko rozdrabniam blenderem na gęstą, w miarę gładką masę. Dodaję trochę gorącej wody, aby masa nie była zbyt gęsta. Doprawiam odrobiną soli. Mieszam.
 
Plastry bakłażana osuszam papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Smażę plastry z obu stron przez chwilę, aż bardzo delikatnie zarumienią się. Odsączam z tłuszczu układając je na papierowym ręczniku. Uważajcie, aby ich nie porwać.
 
Plastry bakłażana smaruję pastą orzechową na całej długości i zwijam w ruloniki. Posypuję ziarnami granatu i podaję (pod warunkiem, że wcześniej nie zjem ich wszystkich sama ;)
 
przystawka z bakłażana, orzechów i granatu
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2025 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry