Logo strony
Domowy ketchup
 
Bezkonkurencyjny przepis na domowy ketchup. U nas powstaje w ilościach wręcz hurtowych, a mimo to pod koniec zimy już go zaczyna zwykle brakować.
 

domowy ketchup

 

Domowy Ketchup

 
Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów (gruntowych, mięsistych)
1,5 cebuli (ok. 300g)
1/2 szkl. cukru (ok. 150g)
1 papryczka pepperoni
0,1 l octu (troszkę mniej jak 0,5 szkl.)
5 ziarenek pieprzu
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
 
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i szatkujemy na drobne kawałeczki. Podobnie papryczkę pepperoni - pozbawiamy ją nasion i szatkujemy na drobne kawałeczki. 
 
Wszystkie składniki: warzywa, cukier, ocet i przyprawy wkładamy do garnka o grubszym dnie i stawiamy na małym ogniu na około 3 - 4 godziny. Garnek nie przykrywamy i od czasu do czasu mieszamy pilnując, aby nic nam nie przywarło do dna garnka.
 
Po około 3 - 4 godzinach gotowania wyjmujemy i wyrzucamy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Resztę rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Ponownie stawiamy garnek na małym ogniu do czasu uzyskania odpowiedniej dla ketchupa konsystencji. 
 
Na koniec przelewamy gorący ketchup do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut (czyli gotujemy słoiki w garnku z wodą na małym ogniu, słoiki powinny wystawać około 2 - 4 cm ponad lustro wody). Wyjmujemy słoiki z wody, jeszcze raz dokręcamy uważając, aby się nie poparzyć. Zawijamy słoiki w koc albo ręcznik i stawiamy je do góry dnem na kilkanaście godzin pozostawiając do wystygnięcia. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry