Logo strony
Focaccia
 
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa z drożdży. Może być przekąską, przystawką na imprezie albo dodatkiem do innych dań. Ja najbardziej lubię focaccię z chrupiącą skórką i niezbyt grubym, puszystym środkiem. Jeszcze ciepłe kawałki ciasta maczane na przykład w sosie czosnkowym smakują rewelacyjnie. Focaccię można piec z różnymi dodatkami. Trzeba jednak pamiętać o umiarze. Ja dziś postawiłam na rozmaryn i sól morską. Uwielbiam ten zapach rozmarynu, który czuć w całym domu podczas pieczenia.
 
focaccia
 
focaccia
 

Przepis na włoską Focaccię

 
Składniki:
12 g świeżych drożdży
320 g mąki pszennej typ 550 (1,9 szkl.)
200 ml letniej wody (0,8 szkl.)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki miodu
5 łyżek oliwy z oliwek 
 
Dodatkowo:
2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej
ok. 1/3 szkl. oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego rozmarynu
 
Do miski wsypuję pokruszone drożdże. Wlewam około 0,5 szklanki letniej wody. Dodaję ½ łyżeczki miodu i 2 łyżki mąki pszennej. Mieszam. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na 15 minut.
 
W drugiej misce mieszam pozostałą mąkę z 1 łyżeczką soli. Mąkę z solą wsypuję do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlewam również resztę wody i 5 łyżek oliwy z oliwek.
 
Zagniatam ciasto przez kilkanaście minut. Przekładam je do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
 
Płaską blaszkę (około 25/36 centymetrów) wykładam papierem do pieczenia. Na blaszkę kładę wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżam oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpycham ciasto w kierunku brzegów blachy. 
 
Ciasto posypuję z grubsza poszatkowanym rozmarynem. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 – 30 minut. Następnie ciasto posypuję solą morską. Focaccię wkładam do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 25 – 30 minut. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika, kroję na mniejsze kawałki i podaję na przykład z sosem czosnkowym.
  
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2025 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry