Poniżej znajdziecie przepis na owsiane bułeczki z dodatkiem marchewki i płatków owsianych. Idealne na śniadanie z dodatkiem słodkich jak i słonych składników. Bułki nie zawierają jajek, a mimo to mają piękny, żółty kolor.




Przepis na owsiane bułeczki z marchewką
Składniki na 10 sztuk:
300 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki owsianej
50 g płatków owsianych zwykłych
110 g marchewki startej na tarce (2 -3 sztuki)
300 ml letniej wody
14 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Do miski wsypuję pokruszone drożdże, 0,5 łyżeczki cukru i 100 g mąki pszennej. Wlewam 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszam, przykrywam miskę ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut.
W tym czasie obieram marchewki i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Do miski z drożdżami dodaję 200 g mąki pszennej, 150 g mąki owsianej, startą marchewkę, 200 ml letniej wody, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżkę oleju rzepakowego. Wyrabiam ciasto przez kilkanaście minut, aż przestanie się kleić. Formuję kulę i wkładam do miski posypanej odrobiną mąki. Miskę przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na minimum 1 godzinę, aż ciasto urośnie.
Płaską blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na 10 równych kawałków i formuję bułeczki. Układam je na papierze do pieczenia. Przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki piekę w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.
Smacznego :)
