Dziś publikuję kolejny już przepis na chleb. Tym razem jest to chleb pszenny z ziarnami (słonecznik i siemię lniane) na zakwasie i drożdżach. Ma on chrupiącą skórkę i miękki środek. Ziaren jest dość dużo, ale dzięki wcześniejszemu namoczeniu są jedynie delikatnie wyczuwalne. Nie jest kwaśny (jak to czasem chleby na zakwasie). Dodatkowo chleb cudnie pachnie. Gdy wyciągnęłam go z piekarnika, uniósł się w powietrzu piękny zapach. Momentalnie odpłynęłam do czasów dzieciństwa. Były gorące, słoneczne wakacje. Jak co roku byłam u babci na wsi. Raz albo dwa razy w tygodniu (dokładnie nie pamiętam) do jedynego sklepu na wsi przywożone było pieczywo. Wówczas wszystkie dzieci ze wsi zbierały się pod sklepem i wyczekiwały samochodu. Nie można było się spóźnić. Chleba mogło zabraknąć. Każdy kupował po kilka bochenków. To były duże, ciężkie, okrągłe chleby. Jeszcze ciepłe. Z chrupiącą skórką. A wieczorem dostawało się pajdę posmarowaną swojską śmietaną posypaną cukrem. Do szczęścia nic więcej nie było potrzebne.
Ciekawe, że wspomnienia zapachów potrafią być tak trwałe. Ponoć zapachy mają specjalny status w naszym umyśle. Szybciej wywołują wspomnienia, na przykład z dzieciństwa. Zwłaszcza jeśli niosą ze sobą ładunek emocjonalny. Może zatem warto zadbać o odpowiednie zapachy w naszym otoczeniu. Niech będą miłe, przyjemne, relaksujące.
Wracając do chleba – już wiem, że będzie jednym z moich ulubionych. Przepis znajdziecie poniżej. Jeśli nie macie swojego zakwasu, tutaj znajdziecie informacje jak go można samemu zrobić. Wbrew potocznej opinii, to bardzo proste.
Chleb pszenny z ziarnami
Składniki:
Zaczyn:
40 g mąki pszennej typ 550
50 ml wody
10 g zakwasu żytniego
Ziarna:
65 g ziaren słonecznika i siemienia lnianego
80 ml wody
8 g soli
Ciasto właściwe:
180 g mąki pszennej typ 750
120 g mąki pszennej typ 2000
135 ml wody
4 g świeżych drożdży
2 łyżeczki miodu
Wieczorem nastawiam zaczyn i ziarna. 40 g mąki pszennej, 50 ml wody i 10 g aktywnego zakwasu mieszam, przykrywam ściereczką i pozostawiam na 16 godzin w ciepłym miejscu. 65 g ziaren słonecznika i siemienia lnianego zalewam wodą, dodaję sól i odstawiam na 16 godzin.
Następnego dnia wszystkie składniki na ciasto właściwe, zaczyn i ziarna mieszam dokładnie w misce (przez około 10 minut). Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Następnie małą foremkę (12/26 centymetrów) wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto na chleb, przykrywam ściereczką i pozostawiam na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 250°C. Wkładam foremkę z ciastem i zmniejszam temperaturę w piekarniku do 220°C. Piekę przez około 40 minut. Następnie ostrożnie wyciągam z piekarnika i z foremki. Studzę na kratce.