Od wielu miesięcy raz w tygodniu piekę 3 bochenki chleba z przepisu Prosty chleb na zakwasie. To dość wygodne, gdyż tylko raz rozgrzewam piekarnik, a pieczywa starcza na cały tydzień. W dodatku pod koniec tygodnia chleb nie jest ani trochę czerstwy. Czasem jednak człowiek potrzebuje odmiany. I dzięki temu publikuję kolejny przepis na naprawdę smaczny chlebek. Sądzę, że spodoba się szczególnie tym osobom, które preferują chleby dość proste i bez dodatków.
Chleb pszenno – żytni na zakwasie i drożdżach
Składniki:
Zaczyn:
360 g mąki żytniej typ 2000
20 g zakwasu żytniego
300 ml wody
Ciasto właściwe:
130 g mąki żytniej typ 2000
400 g mąki pszennej typ 650
400 ml wody
3 g drożdży suszonych instant
1 płaska łyżka soli
Wieczorem robię zaczyn. Mieszam 360 g mąki żytniej, 20 g aktywnego zakwasu oraz 300 ml wody. Przykrywam ścierką i pozostawiam na blacie w temperaturze pokojowej na około 14 – 16 godzin.
Następnego dnia, po 14 – 16 godzinach od przygotowania zaczynu, mieszam ze sobą wszystkie składniki przez około 5 minut (zaczyn + mąka żytnia, mąka pszenna, woda, drożdże i sól), aż dokładnie połączą się ze sobą. Ciasto przekładam do foremki (31/11 cm – może być też trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 230°C. Wstawiam ciasto. Piekę przez 15 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 220°C i piekę przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyciągam chleb z foremki i studzę na kratce. Kroję dopiero po całkowitym wystygnięciu.