Na rozpoczynający się właśnie weekend mam dla Was przepis na bułeczki z czosnkiem i natką pietruszki. Bułeczki te są bardzo delikatne i miękkie. Za sprawą masła czosnkowego nabierają wyrazistego smaku. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Nie potrzebują dodatków i znikają momentalnie zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Przepis na bułeczki z masłem czosnkowym
Składniki na 10 sztuk:
400 g mąki pszennej typ 650 (ok.2,4 szkl.)
15 g cukru pudru (ok. 4 łyżeczek)
8 g drożdży
250 ml letniego mleka (1 szkl.)
30 g masła rozpuszczonego
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 małe jajko
ok. 6 – 7 ząbków czosnku
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
50 g masła
½ łyżeczka soli
Do miski wsypuję pokruszone drożdże, 15 g cukru pudru i trochę mąki, wlewam odrobinę letniego mleka. Mieszam. Miskę przykrywam ściereczką. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętych drożdży wsypuję resztę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką soli. Wlewam pozostałe mleko oraz 30 g rozpuszczonego masła. Zagniatam ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
W międzyczasie rozpuszczam 50 g masła. Dodaję 1 łyżkę poszatkowanej natki pietruszki, 6 – 7 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę oraz 1 łyżeczkę soli. Mieszam.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielę na 10 równych części. Formuję bułeczki. Układam je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam trochę miejsca między bułkami. Pozostawiam je w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Następnie ostrym nożem nacinam bułki do połowy. Miejsce nacięcia smaruję masłem czosnkowym. Pozostałą część bułki smaruję roztrzepanym jajkiem.
Bułki z masłem czosnkowym piekę 15 – 17 minut w temperaturze 180°C.