Wigilijne kulki z makiem przygotowałam z myślą o tegorocznych świętach Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilii. Mogą być również smaczną przekąską w Sylwestra. Kulki można jeść same albo na przykład z sałatkami czy wigilijną kapustą z grzybami. Będą niemałą atrakcją i urozmaiceniem zwłaszcza dla dzieci. Myślę, że chętnie będą sięgać po nie swoimi małymi rączkami.
Kulki mogą również posłużyć za element jadalnej świątecznej dekoracji. Można na przykład nawlec je na sznurek i zrobić łańcuchy. Jednak tę kwestię pozostawiam Waszej wyobraźni oraz Waszym zdolnościom manualnym.

Przepis na Wigilijne kulki z makiem
Składniki:
450 g mąki pszennej typ 550 (2,6 szkl.) + do podsypania
7 łyżek otrąb pszennych
25 g drożdży świeżych
300 ml letniej wody (1,2 szkl.)
7 łyżek cukru
30 g maku (0,2 szkl.)
2 łyżki oleju
Drożdże kruszę i wsypuję do dużej miski. Dodaję cukier, odrobinę mąki i letniej wody. Mieszam. Przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 10 minut.
Mąkę przesiewam przez drobne sito. Dodaję mak i otręby pszenne. Mieszam. Dodaję do drożdży. Wlewam resztę wody oraz olej. Mieszam wszystkie składniki. Miskę ponownie przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 – 2 godziny).
Blat posypuję odrobiną mąki. Wykładam ciasto. Zagniatam. Dzielę na mniejsze kawałki. Roluję wałeczki, które dzielę na mniejsze kawałki. Formuję małe kulki wielkości czereśni. Układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstępy (około 2 centymetry), gdyż kulki odrobinę urosną w piekarniku.
Kulki z makiem piekę przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Z podanych wyżej składników wyszło mi 2,5 blaszki kulek.