Bułki te powstały na specjalną okazję – całodniowy wypad na łono natury. Leżąc na kocyku z widokiem na piękne jeziorka nie można było przecież zepsuć tej cudnej chwili jedząc „byle co”. ;) I szczerze mówiąc taka jedna, domowa, konkretna bułka (oczywiście z dodatkami) zaspokoiła mój głód na dobre kilka godzin. Jest naprawdę sycąca. Zatem na pikniki jak najbardziej polecamy. Osobiście sprawdziliśmy. :)


Bułki pszenne piknikowe posypane nasionami dyni i słonecznika
Składniki:
200 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej typ 1850
22 g świeżych drożdży
50 g rozpuszczonego masła
1 jajko
150 ml (ok. 2/3 szkl.) mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
1 białko jajka
garść nasion dyni i słonecznika
Do dużej miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, kilka łyżek mąki i połowę ciepłego mleka. Mieszamy, przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 10 – 15 minut.
Do innej miski przesiewamy pozostałe oba rodzaje mąki oraz dodajemy sól. Składniki mieszamy ze sobą.
Do miski z drożdżami dodajemy mąkę z solą, rozpuszczone masło, roztrzepane odrobinę jajko i pozostałą część mleka. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Pozostawić pod ściereczką, do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Następnie dzielimy je na 4 części, formujemy bułeczki i układamy je na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
