Pieczywo ze sklepu w zdecydowanej większości przypadków jest koszmarnej jakości. Gąbczaste, napompowane buły nie nadają się do jedzenia. Jednak będąc takim wybrednym trzeba brać się samemu do pracy. ;) Dziś wybór padł na dość prosty i szybki w wykonaniu przepis. Niedawno wyjęliśmy z piekarnika świeże, pachnące bułeczki. Będą idealne na jutrzejsze śniadanie.

Lekkie i szybkie bułeczki z nasionami dyni i siemieniem lnianym
Składniki na 6 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szkl. ciepłej wody
15 g drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pestek dyni
2 łyżeczki siemienia lnianego
W dużej misce rozkruszamy drożdże. Posypujemy je odrobiną cukru i 1 łyżką mąki. Dodajemy odrobinę wody o temperaturze około 40 stopni i wszystko mieszamy. Pozostawiamy pod ściereczką na kilkanaście minut.
Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i sól. Dodajemy do rozczynu drożdżowego. Następnie dodajemy również olej i resztę wody. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
Na koniec wgniatamy w ciasto posiekane pestki dyni i siemię lniane. Ciasto dzielimy na 6 równych kuleczek. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik ustawiamy na 230 stopni. Pieczemy 12 minut, aż delikatnie się zarumienią.