Dzisiaj pochwalę się Wam przepisem na najlepszy pasztet warzywny na świecie. Wykonany jest na bazie czerwonej soczewicy, marchewki, cebuli i przypraw. Składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Sam pasztet nie wymaga również zbyt wiele wysiłku i czasu. Nie wymaga nawet blendera. Wystarczy soczewicę ugotować, marchewkę i cebulę podsmażyć na patelni, wymieszać ze sobą wszystkie składniki i upiec. Po godzinie można cieszyć się domowym, zdrowym pasztetem. Najlepiej smakuje z chlebem na zakwasie i świeżymi warzywami. Choć znam osobę skłonną zjeść ze smakiem ten pasztet sam, bez dodatków.
Przepis na pasztet z soczewicy czerwonej
Składniki:
1 szkl. soczewicy czerwonej
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
6 łyżek płatków owsianych zwykłych
4 łyżki posiekanej świeżej albo mrożonej natki pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
pieprz czarny
sól
olej
nasiana dyni (opcjonalnie)
Do garnka wsypuję 1 szklankę czerwonej soczewicy. Zalewam ją 2 szklankami gorącej wody. Dodaję 2 liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 10 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu zestawiam z ognia i wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie.
2 marchewki, 2 cebule i 3 ząbki czosnku obieram. Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę podsmażam na patelni z niewielką ilością oleju, aż zmiękną.
Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażoną marchewkę i cebulę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam.
Dodaję pozostałe składniki. Mieszam. Przekładam do prostokątnej blaszki (11/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję nasionami dyni i delikatnie je dociskam. Pasztet piekę 1 godzinę w temperaturze 180°C. Następnie wyjmuję i studzę. Przechowuję w lodówce.
Smacznego!