Czasami bywa tak, że chcesz zrobić faszerowane jajka na wielkanocne śniadanie, jednak jajka po ugotowaniu i obraniu wyglądają koszmarnie. Wstyd stawiać je na stole. Jak zatem wybrnąć z tej sytuacji? Ja na przykład robię pastę jajeczną z awokado. Dodaję do niej jeszcze odrobinę szczypiorku, ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i dość dużo czarnego pieprzu. Jeśli lubicie na ostro, możecie dodać trochę cebuli bardzo drobno pokrojonej w kostkę. Następnie kroję mój ulubiony chleb na zakwasie. Kromki smaruję pastą i posypuję rzeżuchą albo kiełkami rzodkiewki.
Przepis na pastę jajeczną z awokado i szczypiorkiem
Składniki:
4 jajka
1 średnie, dojrzałe awokado
4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
Dodatkowo:
pieczywo
rzeżucha lub kiełki rzodkiewki
Jajka gotuję na twardo. Następnie obieram ze skorupki i kroję w drobną kostkę. Awokado kroję na pół, wyjmuję pestkę, łyżką oddzielam miąższ od skórki. Miąższ kroję w drobną kostkę i od razu skrapiam sokiem z cytryny. Ząbek czosnku przeciskam przez praskę. Szczypiorek drobno szatkuję.
Wszystkie składniki mieszam w miseczce. Doprawiam solą i pieprzem. Ponownie mieszam. Pastę podaję na kromkach chleba z rzeżuchą lub kiełkami rzodkiewki. Pastę przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce (1 – 2 dni).