Jeśli nie macie zbyt wiele wolnego czasu, aby przygotować domowy pasztet albo inne smarowidło do chleba, polecam Wam ten oto przepis, który znajdziecie poniżej. Bakłażan drobno poszatkowany, doprawiony cebulą i przyprawami smakuje wyśmienicie z kromką dobrego chleba. Najlepszy jest jeszcze ciepły, prosto z patelni. A przygotowanie go zajmie Wam dosłownie chwilę. Ja od kilku dni choruję, nie mam siły stać długo w kuchni. To danie uratowało mnie od wiejącej nudy w moim menu z ostatnich dni.
Przepis na bakłażana do chleba
Składniki:
1 bakłażan
½ małej cebuli
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki tymianku
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
Bakłażan kroję w cienkie plasterki, posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut. Następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję pokrojony bakłażan oraz ½ łyżeczki tymianku. Smażę na małym ogniu.
Cebulę obieram i kroję b drobną kostkę. Dodaję do bakłażana. Smażę do miękkości mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podaję z chlebem, najlepiej jeszcze ciepłe.