Logo strony
Bakłażan do chleba
 
Jeśli nie macie zbyt wiele wolnego czasu, aby przygotować domowy pasztet albo inne smarowidło do chleba, polecam Wam ten oto przepis, który znajdziecie poniżej. Bakłażan drobno poszatkowany, doprawiony cebulą i przyprawami smakuje wyśmienicie z kromką dobrego chleba. Najlepszy jest jeszcze ciepły, prosto z patelni. A przygotowanie go zajmie Wam dosłownie chwilę. Ja od kilku dni choruję, nie mam siły stać długo w kuchni. To danie uratowało mnie od wiejącej nudy w moim menu z ostatnich dni.
 
bakłażan do chleba
 

Przepis na bakłażana do chleba

 
Składniki:
1 bakłażan
½ małej cebuli
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki tymianku
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
 
Bakłażan kroję w cienkie plasterki, posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut. Następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję w bardzo drobną kostkę. 
 
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję pokrojony bakłażan oraz ½ łyżeczki tymianku. Smażę na małym ogniu. 
 
Cebulę obieram i kroję b drobną kostkę. Dodaję do bakłażana. Smażę do miękkości mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 
Podaję z chlebem, najlepiej jeszcze ciepłe.  
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2024 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry