Wegańską pastę chrzanową zrobiłam z myślą o Pasztecie z buraków. Świetnie razem smakują z kromką dobrego chleba na zakwasie. Na pewno wrócę do niego jeszcze w Wielkanoc. Wtedy jednak może podam go ze świeżą rzeżuchą... Jeszcze o tym pomyślę. Dziś natomiast jem kolację składającą się z kromek chleba (Prosty chleb na zakwasie) posmarowanych pasztetem z buraków oraz pastą chrzanową. Lubię sobie dogadzać ;)
Przepis na wegańską pastę chrzanową
Składniki:
1 szkl. nerkowców
1 -2 łyżeczki startego chrzanu
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Nerkowce zalewam dzień wcześniej i odstawiam na noc. Następnie odcedzam i rozdrabniam blenderem.
Dodaję 1 – 2 łyżeczki startego chrzanu (dokładna ilość wg własnych upodobań), 2 łyżki octu jabłkowego oraz 3 łyżki oleju rzepakowego. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.
Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.