Dziś publikuję kolejny już pasztet z soczewicy czerwonej. Soczewicę czerwoną uwielbiam między innymi dlatego, że nie trzeba jej wcześniej moczyć i gotuje się stosunkowo krótko. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu sprawdza się w wielu daniach. Dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, błonnika, kwasu foliowego, potasu oraz witamin z grupy B. Sam pasztet jest bardzo delikatny w smaku. Bardzo dobrze rozsmarowuje się po pieczywie. Zachęcam do spróbowania.
Pasztet z soczewicy do chleba*
Składniki:
1 szkl. soczewicy czerwonej
1 cebula
3 duże marchewki
1 pietruszka
¼ selera
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jajka
sól
pieprz
sos sojowy (opcjonalnie)
sezam
1 szklankę soczewicy czerwonej gotuję w 2 szklankach wody przez około 10 minut, aż soczewica będzie miękka i zrobi się z niej papka.
Warzywa obieram. Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę, seler i czosnek kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i czosnek. Chwilę smażę, po czym dodaję pozostałe warzywa. Smażę kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Do soczewicy czerwonej dodaję podsmażone warzywa. Rozdrabniam blenderem na gładką masę. Dodaję przecier pomidorowy, rozbełtane jajka i przyprawy. Masę wykładam do małej, prostokątnej formy (26/12 centymetrów). Posypuję sezamem i wkładam do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piekę około 35 – 40 minut. Studzę.
*inspiracja przepisem A. Kręglickiej, Wysokie Obcasy