Pasta tahini to po prostu uprażone a następnie bardzo dobrze zmielone nasiona sezamu. Jest nieodłącznym elementem wielu dań, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie. Pastę można oczywiście kupić w sklepie. Zwykle sprzedawana jest w małych, szklanych słoiczkach. Ale przecież z łatwością można ją zrobić samemu. Wystarczy posiadać blender. Wcale nie musi być „super mocny” - sprawdziłam ;) Ważne tylko, aby w trakcie miksowania robić krótkie przerwy i zgarniać do środka przyklejające się do ścianek naczynia ziarenka.
Pasta sezamowa tahini
Składniki na ok. 100 ml pasty:
100g ziaren sezamu
2 łyżki oleju sezamowego albo rzepakowego
Na gorącą patelnię wysypuję ziarna sezamu i prażę przez chwilę. Sezam będzie gotowy, gdy zacznie delikatnie ciemnieć, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach. Nie można jednak ziaren przypalić, nie mogą być brązowe.
Po uprażeniu ziarna sezamu przesypuję do wysokiego naczynia i studzę. Dodaję olej i rozdrabniam blenderem przez kilkanaście minut do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Pastę tahini przekładam do słoiczka, zakręcam i przechowuję w lodówce.